O dobroczynnym działaniu płatków róży na cerę i skórę wiedziały już w starożytności kobiety z krajów Bliskiego Wschodu. Używano ich do kąpieli, przemywania w formie roztworu wodnego oraz jako pachnideł. Idealna była i jest do tego typu zabiegów woda różana, czyli produkt uboczny w powstawaniu olejku różanego podczas procesu destylacji.

Woda różana także w kuchni?

Wykazuje ona silne działanie nawilżające, łagodzące, antyseptyczne i gojące drobne rany czy poparzenia. Woda ta jest wysoko ceniona w kosmetyce i pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, trądzikowej lub podrażnionej. Woda różana to cudowny, słodki zapach kojący nerwy i działający pozytywnie na zmysły ale również słodki smak. Używana jest ona bowiem z powodzeniem w gotowaniu. Najczęściej wodę różaną stosuje się do deserów, wypieków, słodkich sosów owocowych czy napojów np. kawy, herbaty, lemoniady itp. Idealnie komponuje się ona z migdałami czy pistacjami, które mogą stanowić glazurę czy dekorację deseru bądź ciasta. Aromat wody różanej jest tak intensywny, iż czuć go nawet przy minimalnym dodaniu do potrawy. Również przy wytwarzaniu nalewek czy likierów zyskała ona słuszne uznanie i zasłużone miejsce. Jak widać, jest to produkt godny przyjrzeniu mu się z bliska i wypróbowania jego niewątpliwych atutów na różnym polu.