Preparaty do pielęgnacji ciała, szczególnie te na bazie roślin i ich wyciągów, mają bardzo bogatą i długą tradycję, która często sięga kilku wieków wstecz. Kosmetykiem znanym od dawna jest olejek z opuncji figowej, a raczej z jej pestek. W Polsce staje się on coraz bardziej znany, jednak jest dość drogi z uwagi na długi i pracochłonny sposób pozyskiwania. Aby wyprodukować litr tego olejku potrzeba aż 1 miliona nasion.

Na co nam olejek z opuncji?

Opuncja rośnie głównie na terenach Ameryki Łacińskiej oraz w niektórych krajach śródziemnomorskich np. w Maroko. Właśnie na tych obszarach jest ona bardzo ceniona i wykorzystywana w rozmaity sposób, w tym także do produkcji olejku. Olejek z opuncji, mimo swej wysokiej ceny, jest pożądany w świecie kosmetyków, ponieważ przeciwdziała starzeniu skóry i odbudowuje zmarszczki. Jak wiadomo, takie właściwości są zawsze w cenie. Ponadto składniki zawarte w olejku z opuncji wzmacniają warstwę lipidową naskórka, nawilżają, odżywiają i regenerują uszkodzoną czy podrażnioną skórę. Ten naturalny olej roślinny zawiera takie substancje, jak kwas linolowy (Omega 6), fitosterole, witaminę E, które doskonale oddziałują na cerę i skórę całego ciała.

Posiadając olejek z opuncji należy aplikować go delikatnie wklepując bezpośrednio na twarz i ciało po wcześniejszym oczyszczeniu skóry. Równie polecane jest łączenie odrobiny olejku z kremem nawilżającym czy balsamem, przez co kosmetyk lepiej się wchłania i potęguje działanie kosmetyku.