Jałowiec to roślina, krzew, jaki kojarzy nam się przede wszystkim z parkami czy też jako dodatek do wielu mięs, zwłaszcza znanej kiełbasy jałowcowej. Do tego jest on jednym z głównych składników ginu. Jednak z tego krzewu pozyskuje się też olej z jałowca, który to posiada wiele cennych właściwości w zakresie urody jak i zdrowia.

Czym jest olej z jałowca?

Taki jałowcowy olej tworzony jest poprzez specjalną destylację igieł tego krzewu, samego drewna, jak i sproszkowanych owoców jałowca. Od dawna olej ten jest znany jako produkt o bardzo dobrych właściwościach oczyszczających, moczopędnych, antyseptycznych, przeciwreumatycznych, przeciwskurczowych, stymulujących trawienie. Produkt ten występuje na rynku zarówno w czystej postaci jak i jako dodatek do wielu kosmetyków lub produktów zdrowotnych. Bardzo dobrze wpływa na poprawę krążenia krwi. Można go stosować między innymi do oczyszczania organizmu, albowiem może ob uwalniać nasze ciało z toksyn oraz innych zbędnych składników w organizmie. Od lat ponadto uznawany jest on za bardzo skuteczny w działaniu oraz naturalny tonik. Może być on także stosowany rany w celu ich szybszego gojenia.