Olej rydzowy to niezwykle popularny produkt, który znany jest także jako olej z lnianki. Jest to produkt żywnościowy, jaki już od setek lat wykorzystywany jest w Europie Północnej. Wykorzystuje się go na co dzień jako jedne z elementów żywności, środek do pielęgnacji zdrowia. W dawnych czasach wykorzystywano go nawet jako źródło światła w lampach.

Czym jest olej rydzowy?

Olej rydzowy to w pełni naturalny produkt, jaki jest pozyskiwany z nasion lnicznika siewnego. Jest to roślina, która upodobała sobie klimat chłodny i suchy, typowy właśnie dla Północnej Europy. W II połowie XX wieku drastycznie spadło zapotrzebowanie na ten olej, jednak w ostatnich latach ponownie wraca on do łask. Sama lnianka siewna stanowi jedną z najdłużej uprawnych roślin oleistych. W naszym kraju znana jest także pod nazwą rydz (nie mylić z grzybem), dlatego też ta nazwa nieadekwatna do samej rośliny. Olej ten posiada wiele składników odżywczych, jakie są dobroczynne dla naszego zdrowia i ciała. Przede wszystkim pomaga nam utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Zawarta jest w nim wysoka ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Posiada on w sobie cenne witaminy, jak choćby tokoferol, witaminę E. Może być on stosowany jako bardzo dobry produkt nawilżający. Na co dzień można go stosować jako składnik wielu marynat, dodatek do sałat, zup. W kosmetyce występuje on w mydłach, kremach.