Zazwyczaj jeśli chodzi o kuchnię i kosmetykę, to słyszymy o oleju z rokitnika, czarnuszki, orzechów włoskich oraz wielu innych. Mało jednak mówi się o pestkach dyni. Taki olej z pestek dyni staje się coraz bardziej popularny na całym świecie, dlatego również i w naszym kraju można go częściej znaleźć na półkach sklepowych.

Olej z pestek dyni – informacje

Dostępny na rynku olej z pestek dyni posiada ciemno zielony kolor i powstaje w wyniku tłoczenia surowych lub prażonych pestek. Charakteryzuje go przy tym bogaty orzechowy smak. Warto go stosować, albowiem jest on źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i beta-sitosterolu i delta-7-steriny. Jeśli chodzi o kuchnię, to bardzo często wykorzystuje się go do sałatek, zup, sosów. Warto przy tym wiedzieć, że nie należy go wykorzystywać do smażenia lub pieczenia. Ten rodzaj oleju ma udowodnionych kilka właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim może być on stosowany przeciw przerostowi prostaty. Zapobiega także wypadaniu włosów, ma wpływ na zwalczanie pasożytów jelitowych, obniża cholesterol i redukuje ryzyko niejednej choroby układu krążenia. Polecany jest przy tym także dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.