Olej z orzechów włoskich stanowi znakomite źródło kwasów tłuszczowych omega – 3. Zastosowanie tego produktu jest niezwykle szerokie, albowiem z powodzeniem może być on wykorzystywany w kuchni jak i w kosmetyce.

Uniwersalny olej z orzechów włoskich

Dostępny na rynku taki olej charakteryzuje się specyficznym smakiem oraz orzechowym aromatem. Obok wykorzystywania go do sałatek, wypieków bardzo dobrze się on sprawdza do masażu i aromaterapii. Wielu producentów kosmetyków używa go jako składnik aktywny do swych wyrobów. Oczywiście należny szukać dla siebie najlepiej wersji tłoczonej na zimno, jaka jest najbardziej korzystna dla zdrowia. W przeciwieństwie do wielu innych olejów dostępnych na rynku nie zawiera on zbyt dużo witamin i minerałów, jednak ceniony jest głównie ze względu na mikroskładniki pokarmowe. Taki olej z orzechów włoskich w wersji jasnej (istnieje także ciemny olej) ma potwierdzone działania antynowotworowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, antyseptyczne, przeczyszczające oraz przeciwbólowe. W przypadku kosmetycznych zastosowań, to ma on bardzo dobre działanie do redukowania przedwczesnych oznak starzenia, łagodzi infekcje grzybicze skóry. Do tego także warto go wykorzystywać jako odżywkę na włosy. Jak widać jest on niezwykle uniwersalnym olejem o bardzo szerokim zastosowaniu, w związku z czym korzystanie z niego jest jak najbardziej wskazane.