Na rynku można zetknąć się z wieloma olejami, które pochodzą ze zbóż, roślin i orzechów. Jednym z nich jest olej makadamia. Jest to gatunek orzecha występującego w tropikalnych warunkach. Ceniony jest on za właściwości odżywcze, smakowe jak i kosmetyczne.

Olej makadamia i jego właściwości

Makadamia to gatunek orzecha powszechnie uważany za jeden najbardziej wartościowych na świecie. Są to wiecznie zielone drzewa, których orzechy składają się nawet z 76 procent tłuszczu. Tego typu rośliny są niezwykle bogatym źródłem białka, żelaza, tiaminy czy też folianów. Do tego można się w nich doszukać obecności cynku, miedzi, wapnia, potasu i magnezu. Ponadto posiadają one znaczną zawartość przeciwutleniaczy. Olej wytwarzany z tych orzechów w głównej mierze wykorzystywany jest w kosmetologii, jednak można go znaleźć także i w formie spożywczej. Idealnie nadaje się do smażenia czy jako składnik sałatek. Posiada on słodkawy smak. Można go wykorzystywać także do pieczenia. Same orzechy jak i olej z nich mają bardzo dobry wpływ na ochronę przed chorobami serca, wzmocnienie zdrowia układu nerwowego, ochronę zdrowia kości, zapobieganie procesom starzenia. Można olej stosować także jako element wspomagający procesy odchudzania oraz prawidłowego trawienia.