W Ameryce Południowej rośnie wiecznie zielony krzew, który dostarcza bardzo cenny składnik kosmetyczny. Z nasion Jojoby (Simmondsia Chinensis) pozyskuje się bogaty w tłuszcze olej jojoba, który ma wyjątkowe właściwości pielęgnacyjne. Tak naprawdę jest to wosk roślinny o silnym stężeniu witaminy E i składników tłuszczowych sięgających 50%. Dzięki temu olej jojoba na długo zachowuje swe walory i nie jełczeje.

Do czego nam olej jojoba?

Przyjemny, lekko orzechowy zapach oleju jojoba może być wyczuwalny w różnych kosmetykach, do których jest on dodawany jako baza lub środek uzupełniający właściwości pielęgnacyjnych. Tłusta formuła zapewnia wygodną aplikację na skórę ciała, którą chroni przed czynnikami zewnętrznymi, przed wysuszeniem, ale także przed nadmierną produkcją naturalnego sebum. Jest to dość unikalna własność oleju jojoba, dzięki czemu mogą go stosować osoby o suchej jak i tłustej cerze. Nie tylko chroni skórę, ale odżywią ją, docierając do głębszych jej warstw.

Olej ten jest odpowiedni do pielęgnacji całego ciała, w tym delikatnych okolic oczu. Nadaje się również do wykonania odżywczej, przeciwłupieżowej maseczki na włosy, które odzyskują swój blask i zostają wzmocnione od cebulek aż po końce. Jest to naturalny kosmetyk o uniwersalnym zastosowaniu w codziennej pielęgnacji.