Tropikalna puszcza peruwiańska skrywa wiele roślin, które nie występują nigdzie indziej na naszej planecie. Jedną z nich jest Inca Inchi (Sacha Inchi), która ma charakterystyczne owoce w kształcie gwiazdy, z drogocennymi nasionami wewnątrz. Inkowie już 3 tysiące lat temu docenili walory tej rośliny i czerpali z niej korzyści. Od niedawna dostępny jest na naszym rynku olej Inca Inchi, który w wersji tłoczonej na zimno bez sztucznych dodatków jest stosunkowo drogi. Jednak warto wybrać ten rodzaj oleju, gdyż jest to produkt w 100% naturalny.

Jakie zalety posiada  olej Inca Inchi?

Właściwości oleju Inca Inchi są wykorzystywane przede wszystkim w kosmetyce, gdzie stosowany jest do pielęgnacji skóry oraz włosów. Jest on zaliczany do bio-olejów, które są bardzo dobrze przyswajane przez naszą skórę. W swym składzie zawiera on przede wszystkim kwasy Omega 6 i 3 o bardzo dużym nasyceniu, co jest niespotykane wśród innych olejów. Dzięki temu wzmacnia on barierę lipidową skóry, nawilża ją intensywnie oraz uelastycznia. Zawiera również silne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają starzeniu skóry.

Dla osób, które dbają o wygląd swojej skóry, olej Inca Inchi jest świetnym wyborem. Może on być stosowany także przez osoby z cerą trądzikową i tłustą oraz w trakcie ciąży zapobiegając rozstępom. Warto czerpać jak najwięcej z natury.