Od bardzo dawna wiadomym jest to, że olej z czarnuszki posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest to produkt oparty na naturalnym składniku, który stosowany jest powszechnie w ziołolecznictwie.

Olej z czarnuszki i jego zalety

Tego typu olej znajduje zastosowanie zarówno w lecznictwie, kosmetologii, jak i w kuchni. Przede wszystkim od dawna stosowany jest jako skuteczny w działaniu środek na wrzody i liczne alergie. Jeżeli chodzi o kosmetologię to jest ceniony za swe właściwości przeciw trądzikowi czy łupieżowi. W kuchni stosowany jest z kolei jako dodatek do wielu potraw, który nadaje im korzennego smaku. Olej z czarnuszki posiada bardzo bogatą tradycję, albowiem stosowany powszechnie był już w czasach starożytnego Egiptu. Jego największa zaletą est fakt, iż z około 85 procent składa się on z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo jest on źródłem witaminy E, beta-karotenu, przeciwutleniaczy czy też biotyny. Wiele osób najbardziej ceni go za tymochinon, czyli składnik o działaniu przeciwzapalnym, dodatkowo chroniącym strukturę nerek i wątroby. Ponadto od dawna wiadomo, że olej ten ma także działanie przeciwnowotworowe.