Masło Shea od dawna ma zastosowanie w kosmetyce. Jest to niezwykle popularny składnik kosmetyczny, który znaleźć możemy w maseczkach, kremach, odżywkach. Posiada ono zbawienny wpływ na naszą skórę czy też włosy.

Masło Shea – czym jest i jakie ma właściwości?

Masło tego typu to olej wytwarzany z nasion afrykańskiego drzewa. W gotowej formie posiada on postać twardych, białawych bryłek masła, które po rozpuszczeniu zamieniają się ponownie w olej. Jest ono coraz bardziej popularne w naszym kraju zarówno w prostej firmie jak i jako składnik wielu produktów kosmetycznych.

Wykorzystywanie takiego masła ma bardzo dobry wpływ na nasze ciało. Przede wszystkim regeneruje ono i odżywia skórę. Odpowiednie jego stosowanie może wspierać szybsze gojenie się drobnych ranek. Takie masło może chronić naszą skórę przed mrozem, chłodem, działaniem wiatru. Zawarte w niej witaminy A i E odmładzają i chronią skórę. Jest to bardzo dobry produkt dla osób z uczuleniami, albowiem łagodzi ono zmiany alergiczne. Jest ono bezpieczne dostosowania zarówno dla małych dzieci jak i kobiet w ciąży.

W wielu domach można takie masło wykorzystywać nawet w smażeniu czy jako dodatek do kanapek.